Blog

BOŽIČNI ČAR OBDAROVANJA OTROK

Veselje v Mladinskem domu Maribor

Zahvala Mladinskega doma Maribor:

Spoštovana gospa Zvonka, spoštovane gospe Zarje,

naši otroci še ne znajo prav izražati svojih čustev, morda si tega največkrat tudi niti ne upajo. Še posebej ne, kadar so v stiku- pa četudi spet samo na daljavo- z ljudmi, ki jih ne srečujejo vsak dan. 

A verjemite mi, da so vaša darila sprejeli z veseljem in navdušenjem. Ta praznični zanos je žal spet tudi letos malo zadušila covidna situacija v naši enoti in novica, da nas trenutno ne boste mogle obiskati, jih je užalostila. Ena od deklet je rekla, da je lepo sprejemati darila, ampak da je vseeno malo čudno takole, ko vas ni z nami, ker se vas je veselila. Torej VAS se je veselila, vašega obiska, ni pričakovala samo daril. Ta pripomba mi da slutiti, da je v njihovih srčkih pomemben premik v razumevanju tega prazničnega časa: Ni toliko vredno le obdarovanje, ampak DRUŽENJE z ljudmi, ki so jim pri srcu. 

Ne samo da so se daril razveselili, iz fotografij lahko vidite, kakšno navdušenje se je razbohotilo, ko so hiteli pomerjati raznobarvne nogavice z božičnimi potiski. Pa kako zabavno je bilo pojesti nekaj čokoladnih bonbonov še po tem, ko so že imeli umite zobke! Zakaj pa le ne, naj bo v tem prazničnem času vsaj nekaj malo drugače, na glavo obrnjeno, bolj nagajivo in igrivo!

Vaša donacija denarja za žepnine pa je spontano spodbudila njihova razmišljanja o vrednosti tega denarja in o vrednosti tega vašega darila. Polagoma so ugotovili, da ima vaše darilo dvojno vrednost: ne le materialno, tudi čustveno. Naš fant je pripomnil, da mu babica vedno pravi, da denar ne pade z neba; njemu se je pa prav to zgodilo že dvakrat za božič! Ko smo spotoma rešili uporabno nalogo in izračunali, koliko denarja ste nam prav zaprav namenile, je ena od deklet ugotovila, da njen ata cel mesec dela, pa ne dobi toliko…

Tako bolj po svoje in na njihov poseben način so mi pokazali, da so hvaležni. Tudi jaz sem hvaležna vam, drage gospe, ker jim z vašimi dejanji kažete, da je svet lahko tudi drugačen od tistega trpkega vsakdana, polnega skrbi in krivde in tako mučnega iskanja svojega lastnega prostora pod soncem. Tudi od vas se lahko učijo, da je dobro deliti dobro; biti preprosto dober človek.

Hvala vam iz srca, ker v njihovih mladih, zmedenih, plahih, strtih dušicah budite lepe občutke in zavedanje, da nič ni samoumevno. Tudi ne prijatelji. Vas imajo za prijatelje in komaj čakamo, da vas lahko kmalu pozdravimo v našem domu.

Vse dobro vam želimo! Nastja in mladostniki enote 3 Mladinskega doma Maribor

NevKo