Blog

VIŠKI HRANE – predaja avta

V lionističnem letu 2011/12 sta se aktualna pedsednica in predhodna predsednica LK Maribor Zarja Tina Podgornik in Pavla Mlinarič povezali v ideji o racionalnejši porabi hrane in odnosu do nje. Članica Pavla je problem izpostavila tudi v uradu takratnega predsednika države dr. Danila Türka. Vendar so šele nastop socialne krize in soočanja slovenskih lionov s stiskami lačnih otrok privedli do konkretnih dejanj.

V okviru Zveze lions klubov, distrikt 129, Slovenija, je v lionističnem letu 2012/2013 pod vodstvom guvernerja Zorana Vodopije nastal projekt »Viški hrane«. Gonilni sili na distriktu sta bila Lorena Hus iz Lions kluba Celje Mozaik in Zdene Podlesnik iz Lions kluba Celje Kelea. Prevzem in prevoz viškov hrane se je pričel najprej poskusno odvijati v Celju s pomočjo prvega donatorja trgovske družbe Mercator.

V naslednjem lionističnem letu z guvernerko Alenko Marter so v mesecu oktobru članice Lions kluba Maribor Zarja pričele s prevzemi in prevozi hrane v Mariboru, prav tako z donatorjem Mercator. Članici Valentina Plemenitaš in Brigita Gajzer Pliberšek sta s pomočjo in izjemnim posluhom Mestne občine Maribor pod vodstvom župana dr. Andreja Fištravca ter takratnim direktorjem Centra za socialno delo Maribor, g. Jožefom Tivadarjem, uspešno vzpostavili pogoje za pričetek izvajanja projekta.
Ob sodelovanju članov Lions kluba Maribor in Lions kluba Maribor Piramida se je tako vsakodnevno prevzemalo hrano in jo predajalo v zavetišče za brezdomce pod vodstvom g. Ljuba Gagiča, za razdelitev te hrane pa je ustrezno poskrbel CSD, kateremu so se z mesecem majem 2014 v izvajanje predali tudi večerni prevzemi in prevozi hrane.

Danes lions klubi izvajajo projekt »Viški hrane« tudi po drugih slovenskih mestih in s še enim donatorjem – trgovsko družbo TUŠ.
Iskrena zahvala donatorjema trgovskima družbama Mercator in TUŠ za zgledno sodelovanje; županu Fištravcu, gospe Premzel, gospodu Tivadarju, gospodu Gagiču ter vsem prej naštetim lionom pa za njihov neprecenljiv osebni prispevek.

Mariborski lioni ostajamo zvesti projektu »Viški hrane» kot njegovi pobudniki, nosilci in podporniki, kar dokazujemo z današnjo predajo avta, ki smo ga uspeli nabaviti z izkupičkom dobrodelne prireditve ob 20-letnici Lions kluba Maribor in Lions kluba Maribor Piramida, ob podpori distrikta ter naših sponzorjev.

Končni HVALA je namenjen vsem tistim, brez katerih današnja donacija avta ne bila možna. Iz vsega srca zahvala LK Maribor z lanskim predsednikom Andrejem Polajnarjem, LK Maribor Piramida z lanskim predsednikom Vojkom Podogornikom, Zvezi lions klubov z lansko guvernerko Alenko Marter ter našim sponzorjem Avantcarju, Mikro Polu, Avtopralnici Ploj, Tabuli in zavarovalnici Maribor.

SKUPAJ ZMOREMO!