Blog

ZARJE S PREVENTIVNIMI OČESNIMI PREGLEDI V DOMU POD GORCO

Predsednica kluba dr. Dušice Pahor je kot predstojnica Očesnega oddelka v UKC Maribor dobrodelnost želela povezati s profesionalnostjo in je zato ponudila v imenu Lions kluba Maribor Zarja preventivne očesne preglede varovancem v Domu pod gorco. Predlog so z navdušenjem podprli tudi v domu in so zelo hitro z akcijo seznanili varovance, pridobili njihova soglasja za preventivne preglede in ustrezno pripravili vse potrebno za izvedbo te akcije.

Tako se je pod okriljem našega kluba kar 40 varovancem Doma pod gorco preventivno pregledalo očesna ozadja in očesni pritisk z namenom, da se pravočasno odkrijejo očesne okvare in se pristopi k zdravljenju. Akcija je v celoti uspela, varovanci so bili zelo prijetni, hvaležni in so, kolikor so le mogli, z ekipo sodelovali.

V ekipi je bila tudi naša članica Bojana Kmetec Rošic, ki je opravila zelo profesionalni zdravstveni intervju z vsakim varovancem. Slikanje očesnega ozadja je izvajal  zdravnik z očesnega oddelka dr. Nenad Kljaić, ki je pooblaščen za predpisovanje pripomočkov za slepe in slabovidne in se ukvarja z nevrooftalmologijo in ima izkušnje s starejšimi in slabovidnimi bolniki. Prav tako je sodelovala dolgoletna sestra na očesnem oddelku sestra Jelica Lazarević, ki je opravljala meritve očesnega pritiska. Za izvajanje celotne akcije in zapis vseh preiskav s sprotno analizo sprememb na očesnem ozadju pa je skrbela kar sama predstojnica. Zdravniški team je deloval kot dobro uglašen orkester, ki dirigenta sploh ne potrebuje.

Iskrena hvala vsem sodelujočim za izjemen prispevek k delovanju svetovne organizacije Lions klubov, katere primarna skrb je skrb za slepe in slabovidne!