Blog

PROJEKT DONIRANA HRANA

Projekt Donirana hrana smo pred sedmimi leti spodbudile članice Lions kluba Maribor Zarja. Oktobra 2013 smo pri nekaj trgovcih v Mariboru najprej same začele prevzemati donirano hrano, in ko je obseg presegel njihove zmožnosti, je maja 2014 zbiranje prevzel Center za socialno delo Maribor, vendar je čez dve leti zaradi pravnih zapletov odstopil. Oktobra 2016 je izvajanje projekta – tedaj je bilo vključenih sedem trgovin iz mariborske občine – na njihovo prošnjo prevzela Nadškofijska karitas Maribor, ki je s tem že imela lastne izkušnje, saj so že v času, ko smo Mariborčani še kupovali tudi v trgovinah Klasek, Koloniale in Prehrana, pri karitas občasno prevzemali, skladiščili in razdeljevali donirano hrano, od 2010. pa so jo prav vsak dan prevzemali v E’Leclercu. Pod okriljem Nadškofijske karitas Maribor se je razširila mreža vključenih trgovin in povečalo število prejemnikov donirane hrane.
Skupaj zdaj vsak obratovalni dan prevzemajo prostovoljci Karitas hrano že v 19 trgovskih centrih v Mariboru,” pravi predsednik Nadškofijske karitas Maribor Branko Maček. Vsak večer se ponjo odpravijo s tremi avtomobili po točno določenem redu. V projektu sodeluje 38 prostovoljcev, ki so letos opravili že več kot 3300 ur prostovoljskega dela in prevozili 26 tisoč kilometrov. Hrano razdelijo naslednje jutro. Med prejemniki je 220 družin in posameznikov – skupno 672 ljudi.
Valentina Plemenitaš, pooblaščenka v projektu Donirana hrana iz Lions kluba Maribor Zarja, je ocenila, da sej v letu 2019 zbralo kar 182 ton hrane – sadja in zelenjave, pekovskih in mlečnih izdelkov, sendvičev in mesnih izdelkov – se je samo v Mariboru in razdelilo med socialno šibke ljudi.

Predaja donacije 1.500 € s strani predsednice Lions kluba Maribor Zarja Manje Pašek za izvajanje projekta Donirana hrana