Blog

Dobrodelna gledališka predstava z Vladom Novakom: GOVOR MALEMU ČLOVEKU

O PREDSTAVI

Monodrama je nastala na podlagi besedila judovskega psihoanalitika in bivšega komunista Wilhelma Reicha (1897 – 1957) Govor malemu človeku, ki je bilo napisano poleti 1946. leta v ZDA. Gre za ostroumno razmišljanje razumnika in upornika proti vsem manipulacijam, ki so se v zgodovini človeštva dogajale v imenu malega človeka, naroda in nacije, rase, uveljavljenih norm in pravil. Prav dejstvo, da besedilo ni bilo napisano za javno objavo, kaj šele za gledališko uprizoritev, odločilno vpliva na njegovo neposrednost, drznost, brezkompromisnost in provokativnost v razgrinjanju najglobljih vzrokov in povodov za tragedije, ki jih človeštvo doživlja skozi vso svojo zgodovino.
Lik, ki ga Vlado Novak prestavlja, je oster in ironičen, včasih celo ciničen, vendar sočasno do skrajnosti resnicoljuben. Njegov Reich ni topel in dober že na površini, temveč šele v globini, do katere se je treba dokopati skozi trdo, raskavo, morda celo neprijetno skorjo. Z izzivalnostjo, tudi zmerjanjem in izjemno zahtevnostjo skuša mobilizirati tako svojega imaginarnega malega človeka kot konkretnega gledalca in poslušalca v dvorani.

O IGRALCU

Vlado Novak (1952) je eden izmed najvidnejših predstavnikov slovenskega filmskega in gledališkega prostora. Odigral je več kot sto različnih gledaliških vlog, večinoma glavnih, in nastopil v vrsti filmov. Prejel je nagrado Prešernovega sklada za leto 1985, Glazerjevo listino, Marulićevo nagrado v Splitu in sedem Borštnikovih nagrad. Leta 1995 je prejel tudi Stopovo nagrado za igralca leta.
Izvrstni igralec, ki se je večini nepozabno vtisnil v spomin kot Gajaš Pišti v najbolj gledanem slovenskem filmu Petelinji zajtrk (prihodnjo sredo si ga bomo lahko ogledali na TV Slovenija), prihaja v naš skromni kulturni hram.
Poslušati Novakov Govor malemu človeku ni samo »en lep večer«, temveč dragoceno gledališko dejanje in priložnost gledalcu za razmislek o sebi in drugih.